Orgel Waalse kerk

Waalse Kerk, Johann Michaell Schwartzburg 1740

schwartzburgHet orgel van de Waalse kerk is in 1740 geschonken door Anna van Hannover. Anna van Hannover was een dochter van de Engelse koning en had tijdens haar jeugd nog les van Händel. Na haar huwelijk met de Friese stadhouder Willem Carel Hendrik Friso was zij in Leeuwarden komen wonen.
Dit orgel is het grootste instrument dat Johann Michaell Schwartzburg heeft gemaakt. Van zijn hand bestaan nog instrumenten in Wolvega, Burgwerd en Morra. Schwartzburg was in 1725 met de orgelbouwer Christian Müller meegekomen naar Leeuwarden om te assisteren bij de bouw van het orgel in de Grote Kerk. Na het gereedkomen van dat instrument in 1727 bleef Schwartzburg achter in Leeuwarden en begon voor zichzelf. Hij stierf in 1748. Het orgel bezat in 1740 twee klavieren: Hoofdwerk en Onderpositief. In 1854 werd het instrument gemoderniseerd door de orgelmakers van Dam uit Leeuwarden. Zij veranderden het Onderpositief in een groter Nevenwerk waar bij de orgelkas verdiept werd. In 1950 werd het orgel gerestaureerd en nogmaals gewijzigd door de orgelmaker Flentrop te Zaandam.
Het orgel dat al sedert 1986 onbespeelbaar was, is door de Leeuwarder orgelmakers Bakker & Timmenga teruggebracht in de staat waarin de orgelmakers van Dam het in 1854 gebracht hadden. Ook de zwelkast (het vroegste voorbeeld in het noorden) kon worden gereconstrueerd.

Dispositie

Hoofdwerk C-c”’
Prestant 8′
Holpijp 8′
Octaaf 4′
Fluit 4′
Quintfluit 3′
Octaaf 2′
Mixtuur 4-5 st.
Trompet 8′

Nevenwerk C-c”’
Prestant 8′
Viool de Gambe 8′
Roerfluit 8′
Fluit travers 4′
Salicionaal 4′
Nachthoorn 2′
Dulciaan 8′

Pedaal C-d
aangehangen
2 afsluiters
Tremblant
Zwel
Ventiel